Hoppa till innehåll

Bowlingregler

Lär dig reglerna för bowling

Ingen sport utan regler, men som tur är det inte så många grundläggande bowlingregler att hålla reda på. Spelar du för skojs skull är det i regel bara övertramp, strike, spärr och split du behöver hålla reda på. På tävlingsnivå är det lite fler regler för bowling att hålla ordning på. Då måste du kunna räkna poäng och fylla i ett protokoll manuellt, ha koll på regeln som säger att du måste invänta spelaren på motståndarbanan tills denna gjort sitt slag. Här kommer du att kunna läsa mer om reglementet för bowling.

Bowling sägs vara en sport som är lätt att lära sig, kort sagt handlar det om att få iväg klotet och slå ner så många käglor som möjligt, helst alla på en gång och i första slaget i samtliga omgångar.

Bowlingregler

Vad är en serie?

Det första en helt grön spelare brukar få lära sig när någon ger bowling instruktioner är att en serie består av tio omgångar. De bowlingregler som gäller säger att den spelare som har mest poäng vid seriens slut har vunnit.

Varje spelare har två försök på sig per spelomgång att få ner så många käglor som möjligt. För varje kägla som faller får spelaren en poäng. Slår du ner alla käglor i första försökte har du slagit en strike och om du slår ner alla käglorna i andra försöket har du slagit en spärr. Strike och spärr ger olika bonuspoäng.

Vilka olika symboler används i bowlingregler?

När du lär dig räkna bowling poäng måste du lära dig tre symboler. Ett X markerar en strike i spelprotokollet och / en spärr . En parentes runt en siffra, till exempel (8), markerar en split (hål) i kägeluppställningen. Det enda det markerar enligt gällande bowlingregler är att det är ett svårt slag.

Det kan vara lite knepigt att lära sig hur poängen räknas ihop, inte minst när en spelare slår en strike eller en spärr. Många klubbar har en bowlingskola där nybörjare kan lära sig allt de behöver veta om poängräkning. På bowlingskolan får du även lära dig mer om spelet, hur du skruvar klotet rätt och annat som har med spelteknik att göra.

Bowlingregler

Vad händer om du trampar över den svarta linjen?

När det kommer till regler för bowling är det en linje som är mycket viktig att ha koll på: övertrampslinjen. Kliver du över den kommer du att höra en signal och i protokollrutan står det ett F och inte några poäng för nedslagna käglor. Kägelmaskinen river ner de käglor som står kvar och ställer upp tio nya. Slår du ner alla käglorna i andra slaget räknas det som en spärr.

Bowlingregler som är viktiga att hålla reda på först när du börjar bli lite mer varm i kläderna är att det inte finns någon nedre viktgräns för ett bowlingklot men att det som mest får väga 7257,6 gram. Klotets omkrets måste vara mellan 678,3 och 685,8 millimeter och diametern mellan 215,9 och 218,3 millimeter.