Hoppa till innehåll

Hur räknar du bowling poäng?

Bowling poäng lag

Bowling är precis som alla andra sporter ett spel som kräver träning och vilja att bli bättre. Bowling kan vara roligt oavsett vilken nivå du är på, men det blir alltid lite roligare om du vet vad du gör och varför. Men en sak som de flesta vet om bowling, är att man vill ha så hög bowling poäng som möjligt.

Hur du räknar ut ditt resultat

Trots att datorerna i de flesta bowlinghallarna räknar poängen åt dig finns det vissa saker som kan vara roliga att känna till. Du kan max få 300 bowling poäng i en serie. Varje kägla är värd 1 poäng såvida du inte får en strike eller en spärr som är värd 10 poäng plus bonus. Bonusen baseras på hur många käglor du får ner i nästa slag. Mats Karlsson som blev första icke-amerikan att vinna en PBA-titel, slog 1983 Mike Durbin med en serie på 260 poäng

Det finns en del bowlingregler som kan vara bra att kunna, vissa mer än andra men vi går bara igenom de grundläggande. Varje spelare har två försök på sig vid varje spelomgång, som består av totalt 10 st, för att få ner så många käglor som möjligt. Sedan gäller det att du har koll på den svarta övertrampslinjen.

Bowling poäng och symboler

När du lär dig räkna bowlingpoäng finns det vissa symboler som du måste lära dig. Ett X markerar en strike i protokollet medan ett / symboliserar en spärr. Skulle du däremot se en siffra med en parentes runt, till exempel (8), markerar det att det är en split, det vill säga ett hål mellan käglorna. Det enda du behöver veta om split är att det är ett väldigt svårt slag. Vill du lära dig mer kan du alltid gå med i en bowlingskola.

I dagsläget finns det bettingsajter som erbjuder odds på bowlingturneringar, även om det bara är några enstaka. Trots att bowling är en väldigt populär sport dröjde det ända till förra året innan det var möjligt att satsa pengar på bowling. Skulle du mot förmodan förlora pengar på bowling kanske du har bättre tur när de annonserar dagens Keno resultat om du har spelat på Keno.

Bowling med båda händerna

I bowling är det tillåtet att bowla med båda händerna. Du kan alltså växla från höger till vänsterhand och tvärto, i en och samma match. Det är ytterst ovanligt att någon gör detta, men om det ökar chansen för att få högre bowling poäng så varför inte. Du kan till och med bowla med så kallad dubbelhandsfattning, vilket innebär att du håller klotet i båda händerna när du skickar iväg det.

Vill du fördjupa dig ytterligare i reglerna som gäller för bowling kan vi rekommendera att du läser ”den Blå Boken, som är bowlingens egna regelbok. Den finns bland annat tillgänglig på Svenska Bowlingförbundets hemsida.

Etiketter: