Hoppa till innehåll

Regler i bowling – så räknar du

Vänner som spelar bowling

Vill du lära dig mer om regler i bowling? Då är du inte ensam. En av våra mest lästa sidor är glädjande nog den om bowlingregler. I den här artikeln tänkte vi fördjupa oss i ämnet. När man pratar om bowlingregler så är det inte särskilt besvärligt för den som inte tävlar. Den första grundläggande regeln är att man inte får göra övertramp på linjen, de flesta banor har en sensor som håller koll på det.

Respektera andra och uppträd sportsligt vid bowlingbanan

Det finns en del regler i bowling och styr till exempel utformningen på banorna, vikten på käglor och klot. Reglerna säger också att man ska gå av ansatsen efter varje kast för att inte störa spelare på intill liggande banor, inte uppträda osportsligt, svära eller störa andra spelare. Det är inte heller tillåtet att röra eller använda andra spelares utrustning utan lov. Svenska bowlingförbundet har tagit fram en regelbok som kallas ”blå boken” där alla bowlingregler är samlade.

Svenska bowlingförbundet har mycket bra information på sin hemsida om du vill lära dig mer om bowling och kanske hitta en lokal klubb att gå med i. Förbundet har även utbildningar för nybörjare och information till föräldrar som vill lära sig mer ifall det är så att deras barn önskar att börja med bowling.

Regler i bowling och poängräkning

Man spelar en hel serie i bowling tills ett slutresultat räknas ihop. En serie består av 10st omgångar, i varje omgång får du två försök att slå ned de tio käglorna. Slår man ned allihop på första försöket kallas det för en ”strike” och turen går till nästa spelare, lyckas man på andra försöket kallas det för en ”spärr”. Bowlinghallarna har en dator som håller koll på poängräkningen men det kan ändå vara bra att kunna lite om poängräkning i bowling.

Varje kägla är värd en poäng och en strike är värd 10 poäng och så får du bonus på dina två nästa slag på de poäng du får. En spärr ger 10 poäng och bonus på nästkommande slags poäng. Vill man räkna poäng själv så är det inte krångligare än att spela Blackjack och man kommer snart in i det.

Prova på bowling

Nu när du lärt dig lite grundläggande regler i bowling så ska du klara dig bra ute i bowlinghallarna. Jag rekommenderar verkligen att prova, de allra flesta brukar tycka att det är väldigt roligt att spela bowling och tävla lite mot varandra. Det anordnas också något som kallas discobowling där det spelas partymusik, används disco belysning och ibland rökmaskiner.

Har du provat på bowling och vill fortsätta mer seriöst så varför inte gå med i en klubb och börja tävla. På Svenska bowlingförbundets Youtube kanal finns massor med videos som kan inspirera dig!