Hoppa till innehåll

Välj rätt bowlingkläder – den kompletta guiden

Bowlingkläder

För några månader sedan diskuterade vi ämnet bowlingskor här i bloggen. Idag tänkte vi tipsa om bowlingkläder och tillbehör. Det fina med bowling är att det är en sport som inte kräver en massa dyra inköp. Även ett proffs kommer långt med skor, klot och en väska för att transportera kloten i. Om du spelar ofta finns det en mängd tillbehör som inte är nödvändiga, men som kan höja ditt spel ett snäpp. Det är samma sak med bowlingplagg, när du är rätt klädd kan du fokusera på spelet till 100 %.

Handskar, handledsskydd och tejp

Bowlinghandskar är en typ av bowlingkläder som används för att förbättra kontakten med klotet. Man brukar tala om att en bra handske ger en trög kontaktyta, dvs ett bättre grepp och känsla. Många bowlare använder handledsskydd. De har dels en skadeförebyggande effekt, dels förbättrar de kaströrelsen. Handledsskydd förhindrar helt enkelt att baksidan av den hand du bowlar med lutar fel under kastet. De ger även spelaren mer konsekventa kast.

De som spelar bowling på en högre nivå tejpar ofta fingrarna. Även tejpen har en skyddande effekt då den friktion som uppstår när man släpper klotet kan ge skador och blåsor. Bowlingtejp är också ett sätt att få ett bättre, halkfritt grepp. Om du inte vill använda handskar men upplever problem med handsvett är talk ett bra substitut. Det finns speciella talkpulver i specialistbutiker, men vanlig talk fungerar precis lika bra.

Välja bowlingtröja och byxor

Det går att spela bowling i de flesta typer av kläder. Då sporten kräver att spelaren ska kunna röra sig obehindrat är tröjor och byxor i följsamma material är att föredra. Det blir snabbt varmt i en hall och bowlingkläder som transporterar fukt gör spelupplevelsen trevligare.

Bowlingtröjor finns idag i en mängd utföranden. Den klassiska bowlingtröjan är i polomodell med klassisk krage och knappar i halsen. De tröjor som är designade i en så kallad pro-modell har en kortare krage med dragkedja. Många tillverkare erbjuder även t-shirts som kan fås med klubblogga eller annat valfritt tryck. Precis som för andra sporter har tillverkarna börjat ta fram allt fler bowlingtröjor i hypermoderna fukttransporterande material. Om man föredrar dessa eller klassiska bomullströjor är en smakfråga.

Handdukar för att minska svett och rengöra klot

Många rutinerade spelare använder en mikrofiberhandduk för att torka av klotet efter varje kast. Rengöringen syftar till att ta bort olja och optimera friktionen mellan klot och bana. Ett oljigt klot riskerar att glida istället för att snurra.

Förutom de bowlingkläder och diverse sätt att skydda händerna som vi redan tagit upp är en handduk för att torka svett i panna och nacke ett plus vid träning och tävling. Spelare med ett rejält hårsvall kan med fördel sätta upp det i en tofs. Den som lider av tunnhårighet brukar svettas ymnigt. Ett pannband kan hjälpa till viss del även om det inte är optimalt. Vi talade nyligen med en spelare som genomgått en hårtransplantation för att permanent slippa problemen med en kal hjässa. Spelaren hade tidigare provat de flesta typer av huvudbonader och kommit fram till att en tunn bandana kändes mest behaglig.

Välj rätt strumpor till dina bowlingkläder

Något som många bowlare kan glömma bort i jakten på perfekta bowlingkläder är vikten av att använda ett par bra strumpor. Men bra strumpor menar vi inte tubsockor i storpack från stormarknaden. Satsa istället på ett par träningsstrumpor. De kan med fördel vara tillverkade i ett tunt stickat material som leder bort fukt. Strumpor med förstärkningar i tå- och hälparti minskar risken för skavsår.