Hoppa till innehåll

Kända bowlare att inspireras av

Bowlare med klot

Bowling är en trevlig sport som har ett stort underhållningsvärde för den enskilde bowlaren. Genom åren har det kommit fram många kända bowlare som vi ska berätta lite om här. Att följa kända bowlingspelare kan ge dig inspiration och kanske några bowlingtips. Idag finns det många skickliga bowlingspelare, både i Sverige och utomlands även fast USA fortfarande dominerar sporten. Danielle McEwan, Kelly Kulick och Liz Johnson tillhör världseliten och är alla från USA.

Tyska och holländska immigranter var bowlare

Bowling är något som man brukar förknippa med USA, men det var faktiskt tyska och holländska immigranter som 1820 först tog bowlingen till det stora landet västerut, där sporten kom att kallas ”Ten pin bowling”. Det världsomfattande bowlingförbundet som grundades 1952 heter World Bowling och är erkänt av den Olympiska kommittén. Föreningengen Svenska Bowlingförbundet, där du kan få fina bowlingtips, startade sin verksamhet 1930, men redan 1909 byggdes Sveriges första bowlinghall på hotell Regina i Stockholm och idag finns det 250 bowlinghallar med cirka 2 500 banor runt om i landet.

EM-guld för damlandslaget

Förutom amerikanskorna som ligger i topp så finns det även andra duktiga namn som sticker ut: Diana Zavjalova från Lettland och Cherie Tan från Singapore. Sverige har inga topprankande kvinnlig bowlare, men som lagsport har svenskorna rönt stora framgångar: i bowling-EM 2018 tog femmannalaget bestående av Isabelle Hultin, Nina Flack, Jenny och Cajsa Wegner samt Ida Andersson hem segern mot vårt kära grannland Finland. Victoria Johansson var finalreserv. EM-guldet 2018 var damlagets fjärde EM-guld i ordningen vilket gör Sverige till en betydande nation inom bowling på elitnivå.

Svensk bowlare bland top 5 inom världseliten på herrsidan

På herrsidan däremot har svensken Martin Larsen lyckats ta sig högt upp på världsrankningen och 2017 låg han till och med etta, tätt följd av Dominic Barrett från Storbritannien, Jason Belmonte från Australien, Osku Palermaa från vårt grannland Finland och givetvis Marshall Kent från USA som alla är kända bowlare.

Bowling är större utomlands än i Sverige. Det finns mycket intressant fakta och kuriosa om just bowlingspelare och bowling internationellt. Visste du t ex att många kända bowlare genomgått en hårtransplantation, eller att historiska personligheter som kung Henry VIII av England och Richard Nixon älskade att bowla?

Iceman – Jesper Svensson

Även på sjätteplatsen på rankningslistan på herrsidan har en svensk lyckats ta sig in, Jesper Svensson som har blivit oerhört framgångsrik tack vare att han var först med att använda den så kallade tvåhandsfattningen. Tekniken att använda båda händerna har revolutionerat bowlingen och idag använder de flesta storspelare det greppet. Jesper Svensson spelar idag som proffs och är sedan 2014 medlem i PBA, Professional Bowlers Association. Jesper kallas även för ”Iceman” i bowlingvärlden tack vare sitt lugna uppträdande och han är utan tvekan en av de mest uppskattade medlemmarna i det svenska landslaget.

Etiketter: